Manifest FIB Alumni contra la guerra

Esteu aquí

Manifest FIB Alumni contra la guerra

Body: 

Davant la situació sense sentit d’un nou conflicte militar a Ucraïna (Europa), i també a altres parts del món més llunyanes, us volem compartir el següent manifest, i una sèrie de mesures importants de ciberseguretat.

Tots els avanços científics, la construcció d’una societat digital, les immenses capacitats de poder equiparar a tothom i construir una humanitat lliure i generosa, semblen objectius que no són suficients per a canviar la trista realitat: guerres, pandèmies, i economia insolidària.

Defensem els valors humans, la diplomàcia i el dret internacional en el marc de les Nacions Unides, que han de ser la base per posar fi a un conflicte que està causant un enorme patiment.

Condemnem la insensatesa materialitzada en aquesta i totes les altres guerres, inútils per al creixement social de la humanitat. Exigim als nostres líders la màxima enteresa per resoldre aquest conflicte per les vies diplomàtiques així com la resta de conflictes d’aquest món, i demanem a totes i tots els professionals digitals que no prestin el seu talent per a un ús no ètic de les nostres tecnologies i rebutgin de ple la seva participació en accions com els ciberatacs o l’ús bèl·lic de les tecnologies de la informació.

Com a mesures de ciberseguretat, i tenint en compte que molts de vosaltres teniu responsabilitat directa com a CISOs, CIOs, especialistes i directius d’empreses, i àrees de ciberseguretat en proveïdors, us volem recordar que aquests dies estan augmentant molt els incidents.

Volem traslladar-vos aquestes recomanacions, tot i que imaginem que possiblement no us descobrirem res de nou:

  1.  Canvi regular de contrasenyes, molt recomanable aquests dies si no estan implementats sistemes de 2FA.
  2. Implementar sistemes de 2FA en sistemes crítics i essencials tals com VPN, correu i aplicacions crítiques.
  3. Identificació sistemàtica de vulnerabilitats.
  4. Monitorització contínua 24x7.
  5. Plans de resposta a incidents actualitzats.
  6. Còpies de seguretat provades
  7. Conscienciació i simulacres/entrenament de phishing.
  8. Segmentació i segregació.

Com a associació d’exalumnes de la FIB (Facultat d’Informàtica de Barcelona de la UPC) diem amb tota fermesa NO a la guerra.